Profilen Stig Rune Skjaermoen

Rally og kart

Når man tenker på rally, ser man som oftest en rallyfører foran seg. Han suser gjennom skog og mark, mens snøen eller grusen flyr til alle kanter. Han vet nøyaktig når han skal bremse, og hvordan han skal komme seg forbi hver sving. Han vet hvor han er på vei, og hvor lenge han kan holde foten på gassen. Det virker nesten magisk, men la oss knuse fantasien din med én gang. Du glemmer nemlig at det er to seter i rallybilen. Ved siden av føreren sitter hans høyre hånd, personen som deler på ansvaret og må sørge for at bilen ikke ender på skrapdynga. Dette er kartleseren, den nest viktigste jobben i et rallyteam. Kunnskapen som skal til for å lese grundige kart mens man raser forbi i høy fart tar lang tid å ta til seg, og man bør ha et talent for yrket. Kartleseren er like viktig som føreren, og noen mener at det faktisk er enklere å kjøre – i bunn og grunn gjør man jo bare det kartleseren sier. Kartene har vært en sentral del av rallysporten helt fra begynnelsen, og vi er heldige her i Norge som har orientering på skolen. Dermed har flere norske kartlesere dukket opp gjennom tiden og gjort karriere i sporten.

Krigen om kartleserne

Som sagt er gode kartlesere veldig ettertraktet, og ulike rallyførere prøver ofte å lure de beste av dem over til sine egne biler. Ofte skjer det slik at en kartleser går over til et annet lag, og setter i gang en kjedereaksjon der flere av hans kollegaer også blir stokket om i en liten krig for talentene. Nå nylig utløste Mads Østberg en slik reaksjon når hans kartleser ble lokket over til svenske Pontus Tidemand. Dermed måtte Østberg finne en ny høyre hånd, og klarte å tilby Ola Fløen de rette mulighetene. Fløen var derimot kartleser hos Andreas Mikkelsen, den andre norske rallystjernen – altså ble en ny stilling ledig øyeblikkelig. Mikkelsen hentet inn Anders Jæger fra mannskapet til Ole Christian Veiby, og Veiby var på sin side rask til å sikre seg Stig Rune Skjærmoen som ny kartleser. Dominoeffekten førte altså til store forandringer hos de norske rallysjåførene, og dette speilet seg av på deres resultater både internasjonalt og under norske løp.

Stig Rune Skjærmoen

Skjærmoen er fra Elverum, og har hatt en lidenskap for kart hele livet. Han har prøvd seg på rally, men fant en større interesse i å hjelpe sine lagkamerater med kartet mens de utforsket nye baner. Allerede som 16-åring var han kartleser for store (dog lokale) navn, og jobbet med Ole Christian Veiby under sesongen 2013 etter å ha hjulet Pontus Tidemand året før. Med Veiby kom deg seg gjennom en meget god sesong, spesielt i Norgesmesterskapet. Dermed blir det spennende å se hva de to kan utrette nå som de på nytt skal kjøre sammen gjennom de vanskelige rallyløpene landet rundt. Hvis Stig Rune Skjærmoen klarer å prestere på et høyt nivå igjen, kan det være gode sjanser for videre karriere – hvis Mikkelsen tilbyr Elverum-gutten en jobb er det jo nærmest umulig å avslå.

Ole Christian Veiby

Rally er veldig spennende, og det spiller liten rolle hvilken klasse man følger med på. Ole Christian Veiby er kun 19 år gammel, men er allerede i WRC3, der man konkurrerer internasjonalt og viser like uforutsigbare resultater som i Rally-VM. Veiby er den yngste rallyføreren noensinne i åpningsrunden, og har allerede tatt pallplasser i utlandet (samt to NM). Han er på rask vei oppover, og man skal derfor ikke se bort fra at vi får se Veiby på samme bane som Andreas Mikkelsen og Mads Østberg i årene som kommer. Med en god kartleser som Stig Rune Skjærmoen kan det meste skje, og hvis de to klarer å samarbeide som før ville vi nok tippet på dem i år.