Profilen Henning Solberg


Store Petter

Henning Solberg er en av Norges største kjendiser innen bilsporten. Martin Schanche er «Mister Rallycross», mens Solberg-brødrene Petter og Henning er rallykongene her i landet. Henning Solberg er den eldste av de to, og har derfor hatt litt mer tid på seg til å suge inn kunnskap. Mye tyder på at det er Henning som dro Petter Solberg inn i rallykarrieren, og den positive konkurransen mellom de to brødrene hjalp dem begge til der de er i dag. De har en bunnsolid forståelse og respekt for hverandre, men er ikke redde for å konkurrere hardt ute på banen. En morsom detalj fra deres historie er løpet i Rally Argentina fra 2006, når begge brødrene fortsatt konkurrerte i Rally-VM samtidig. Under den siste fartsprøven kom nemlig både Petter og Henning Solberg inn til samme fantastiske tid – 8:50:50! Dette er altså helt spesielle mennesker som kommer fra en familie som elsker rally, og som har bevist at Norge virkelig er blant verdens fremste land innen motorsporten.

Lange røtter, lang historie

Henning Solberg debuterte veldig tidlig – allerede som 15-åring var han kartleser, og få år senere vant han landsfinalen for NMK innen bilcross. Siden dette var nordmannen ustanselig, med sølv og gullmedaljer i Norgesmesterskapene, gull i bakkeløp og rallycross, nordisk mester i rallycross, NM-gull i rally fem år på rad fra 1999 til 2003 og så videre. Han har prøvd seg på det aller meste, og tatt de beste plasseringene i alle norske mesterskap. Når dette ikke lenger var nok, gikk turen til WRC og verdenscupen i rally, der lillebroren Petter allerede var legende. Henning har dessverre ikke klart å vinne VM-seieren sammenlagt, men flere fantastiske prestasjoner ga ham pallplasseringer i blant annet Rally Tyrkia og Rally Norway. Henning Solberg er heller ikke mediesky, akkurat som Petter – de begge føler seg bra foran kamera og er godt likt av folk som ser på TV. Henning har vært på norsk TV flere ganger, blant annet i programmet Senkveld med Thomas og Harald.

Mislykket entreprenør

Som alle andre kjente idrettsutøvere, har Henning Solberg forsøkt å investere pengene sine smart for å få dem til å vokse. Rallyførere ønsker som regel å jobbe med det de vet mest om, og Solberg valgte derfor å investere i import av dekk. Tommy Sharif hadde til da allerede tjent store penger på sine dekk, og flere andre aktører så muligheten til å få sin del av kaken. Mens Henning Solberg startet opp, kom derfor også mange andre konkurrenter på banen. Selskapet til Solberg har derfor slitt med penger de siste årene, og i en viss periode gikk det rykter om en mulig konkurs. Det ser ut til å gå bedre nå, men Henning er tydeligvis best til å kjøre bil, ikke forvalte penger. Petter Solberg har heller ikke klart å mangedoble pengene sine, til motsetning fra Egil Stenshagen som også begynte i rallysporten men nå er milliardær takket være sin import av dekk.

Til hjelp for rallymiljøet

Henning Solberg elsker å kjøre bil, det er liten tvil om dette. Han har en fantastisk bilsamling privat og er spesielt glad i sin Mercedes, men tar også opp enhver invitasjon til lokale rallyløp her i Norge. Nå nylig valgte den 43 år gamle rallylegenden å stille opp i Romjulsrally her hjemme – det tradisjonelle løpet i Elverum så derfor en fornyet interesse fra publikum. Henning Solberg har på toppen av dette fostret frem et nytt talent i det norske bilsportuniverset. Sin egen sønn, Oscar, som allerede har vært nære på å vinne NM i rally. Hele Norges elskede rallyfamilie bør få en utmerkelse for alt de har gjort for sporten her i landet. Det er vanskelig å vite hvor vi hadde vært uten Petter og Henning Solberg.