Profilen Petter Solberg

Petter Solberg – hele Norges stolthet

Hvem har vel ikke hørt om Petter Solberg her i landet? Man trenger ikke være kjent med rallymiljøet for å vite hvem denne mannen er. Han har skapt såpass mange overskrifter i løpet av sin tid som rallysjåfør at ingen andre norske motorsportutøvere kommer i nærheten av Solberg. Kanskje Martin Schanche, men han er i en helt annen kategori av førere. Petter Solberg er ikke bare en legende innen rallycross – han har også prestert på det aller høyeste nivåer i rally, og virkelig satt Norge på verdenskartet hva angår profesjonell motorsport. Hittil har Petter Solberg tatt hele 13 seire fra Verdensmesterskapet i rally, og vært på pallen hele 52 ganger. Solberg har vært aktiv i den internasjonale verdenscupen siden 1998, og karrieren er langt ifra over. Er du glad i rally, bør du få i deg så mye kunnskap fra Petter Solberg som overhodet mulig.

Den norske rallykongen

Petter Solberg ville helt til toppen, og det var ingenting som kunne stoppe den norske rallyproffen når han først fikk sjansen i verdenscupen. Han ble tatt opp av Ford-laget i 1999, men det var Subaru som kapret ham fra og med år 2000 og ut sesongen 2008. Etter noen år med tilpassing og stadig bedre resultater, tok Petter sin første seier i Verdensmesterskapet. Samme år (2002) ble han nummer to sammenlagt i rallysesongen, og året etter ble Petter Solberg kronet til verdens første norske verdensmester i rally. Ingen kunne stoppe Petter Solberg i 2003, og det var på denne tiden mannen fra Østfold ga så mange morsomme intervjuer som fortsatt er populære på YouTube. Engelsken til Solberg bedåret hele verden, og rallykongen startet en fornyet interesse for motorsport i Norge – en interesse vi ikke har sett siden Schanche herjet i rallycross på 80-tallet. Noen dro paralleller, til og med, for begge nordmennene pratet med pressen på en helt spesiell måte.

Rallycrosskarrieren

Etter en lang og frodig karriere ville Solberg prøve noe nytt, og når han ikke fikk kontrakten han ønsket i WRC (VM i rally) tok han det som et tegn på at noe annet ventet ham i fremtiden. Fra begynnelsen av 2013 ble Petter Solberg en rallycrossfører, en karriere han har holdt seg til siden dess. Mange trodde at dette var slutten for Solberg – at den nesten 40 år gamle nordmannen ville avslutte karrieren meget snart. De som trodde på Petter hele veien kunne dog juble allerede året etter, når han ble verdensmester i rallycross.

Meritter og utmerkelse

Petter Solberg har vunnet Rally Storbritannia, Italia, Sverige, Mexico, Hellas, Japan, Kypros, Australia, New Zealand og Frankrike gjennom sin lange karriere. Dessuten var han alltid blant de 6 beste rallyførerne i Verdensmesterskapet fra 2002 og frem til overgangen til rallycross i 2012. Hans biografi ble straks en bestselger innen sin sjanger, spesielt i Japan der Solberg er en kjært elsket kjendis. Nordmannen var også Norgesmester i radiostyrte biler en gang i tiden – noe som peker mot hans unike forståelse for biler. På toppen av alt dette kommer det faktum at Petter Solberg er den eneste motorsportutøveren til å vinne to ulike grener i samme forbund. Slikt kan man virkelig være stolt av, og Petter har fått flere mindre utmerkelser som følge av denne prestasjonen.

Petter, morromannen

En grunn til at Petter Solberg ble så godt kjent i utlandet, er hans spesielle sjarm. Han kunne sjarmere journalistene og fansen i senk, spesielt når han snakket engelsk – den morsomme norske aksenten gjorde Solberg til en stjerne på YouTube. Han ble fort ivrig, snakket med en blanding man kan kalle «engorsk», og smilte så bredt at man fikk lyst til å le uten grunn. Legg til en god sans for humor, så forstår man straks hvorfor han alltid har vært medienes favoritt.