Løpene i rallyet

Rally Hokksund har lenge vært populært nettopp på grunn av sin flotte beliggenhet. Det tar en halvtimes tid å kjøre til Eiker senter fra Oslo, der løpet settes i gang. Det er bare å rulle ut på nye E18 og kjøre mot Drammen, der man tar av mot Hokksund via E134 forbi Mjøndalen. Så fort E18 blir igjen bak deg, vil du se de flotte omgivelsene som gjorde Rally Hokksund mulig. Her finner du straks vakre, grønnkledde åser og veier som svinger seg rundt som tjern og vann. Det er rundt det mest kjente vannet og det mest kjente tjernet Rally Hokksund avholdes – vi snakker om Hoensvannet og Hagtjern. De naturskjønne omgivelsene er perfekt egnet til rally og annen motorsport som krever finurlig kontroll på den motordrevne doningen. Sikkerheten er på topp, men dette er fortsatt veldig krevende etapper der både føreren og kartleseren må holde øynene festet på veien (og kartet).

Hoensvannet

Det vakre Hoensvannet er et vakkert syn, uansett om du kommer for å kjøre bil eller gå deg en tur. Lokalbefolkningen i Øvre Eiker kommune kommer stadig hit om sommeren for å nyte utsiktene og det kjølige vannet. Hoensvannet ligger ca. 10 km fra Hokksund sentrum, og veien dit er like fantastisk som alt annet i området. Her kan man begynne å føle omgivelsene så fort man svinger av fra Semsmoveien og kjører innover i landet. Denne etappen er noe vanskeligere enn Hagatjern fordi svingene rundt Gorudvollen og videre rundt vannet alltid byr på overraskelser. Her gjelder det å finne den riktige farten før man begynner å legge seg inn i svingen. Det finnes farligere løp her i verden der den minste feilen kan by på store ødeleggelser for bilen, men også Rally Hokksund har hatt sine alvorlige ulykker – spesielt da rundt Hoensvannet.

Hagatjern

Kun noen få kilometer fra Drammen i retning Hokksund finner du Hagatjern, der den andre etappen i Rally Hokksund vanligvis foregår. Denne kjente etappen ligget midt imellom Drammen og Hokksund, og siden området er mer utviklet finner du både bredere veier og mer sivilisasjon rundt tjernet. Dette gjør etappen rundt Hagtjern og Strykenåsen til en mer fartsfylt opplevelse. Hit kommer folk faktisk året rundt for å nyte de flotte forholdene, der du virkelig kan legge deg inn i svingene og bruke hele kurven for å finne deg til rette. Hagatjern er dessuten favoritten blant profesjonelle rallyførere, siden man her kan trykke gassen i bånn og virkelig sette bilen sin på prøve. Skal man være med på Rally Hokksund, bør man komme innom Hagatjern på forhånd og utforske løypen. Slik kan man enklere forstå hva etappen byr på og hvilke detaljer man bør følge med på. Er man for rask til å trykke på bremsen, taper man mye tid.

Mindre etapper

Selv om det kun er Hagatjern og Hoensvannet som brukes under større konkurranser, pleier lokalbefolkningen og kjendiser (som kommer innom for å trene) å sette ut på andre løp i området. Området rundt Eikeren og Eidsfoss er populært, det samme gjelder områdene rundt Riksvei 35 og Tyrifjorden. Veiene her har ulik vanskelighetsgrad, og de forskjellige typene svinger gjør det mulig å trene på det aller meste innen motorsport. Hit kommer man for å utvikle en sans for naturen, og bruke enkelte detaljer i økosystemet til sin fordel. Hit kommer man for å forstå at høydeforskjeller kan utgjøre en viktig del av tiden man bruker på å akselerere eller bremse. Området er fylt med muligheter for den ivrige føreren, og hver gang Rally Hokksund er over setter lokalbefolkningen gjerne ut på egen hånd. Her holdes små løp med jevne mellomrom for å holde erfaringen i gang.