Om Hokksund

Lang historie

Som de fleste andre kommuner i Norge har Hokksund en lang og spennende historie. Det er faktisk utrolig at vi har såpass mange småbyer rundt omkring i landet som strekker sine røtter flere hundre år tilbake i tiden. Hokksund er ett av mange steder der man virkelig føler Norge. Der man forstår hva Norge er, og hvor vi kommer fra. Hvordan vi har kommet oss dit vi er, og hvordan nordmenn skiller seg ut fra andre nasjonaliteter. Hokksund fikk sin første jernbane allerede på 1800-tallet, og siden dette har folk vært bundet til stedet – de fleste som bor i området har bodd her i flere generasjoner. Utviklingen har vært både rask og gjennomtenkt, men samtidig har man klart å beholde den spesielle atmosfæren i Øvre Eiker kommune. Gullalderen kom til Hokksund allerede på 1600-tallet, når det ble funnet verdifulle metaller ved Kongsberg og folk stadig krysset Numedalen for å sikre seg en bit av den saftige kaken. Nå om dagen har Hokksund nesten vokst seg fast til Drammen, og vil meget sikkert bli en del av Osloområdet i årene som kommer.

Navneendringen

Om du søker etter Hokksund i gamle arkiver, vil du ikke finne noe som helst. Dette fordi byen har gått gjennom en navneendring. Før i tiden het området Haugsund, men siden mange forvekslet stedet med Haugesund ble det bestemt at vårt lille sted måtte bytte navn. Hvorfor man ikke kunne la ting være som de var, er usikkert – det sies at postverket klaget mest, og fikk til slutt staten til å bytte navnet på byen til Hokksund. Dette var nærmere uttalen som rådet her, selv om lokalbefolkningen på den tiden i stedet ville bruke Eiker.

Utbredt industri

Hokksund er kanskje et lite tettsted, men området rundt Øvre Eiker kommune er fylt med viktig, tradisjonsrik industri som skaper store verdier for Norge. Skogsindustrien er den viktigste sett tilbake i historien, men også elektroteknikk og sementvarer har blitt produsert her veldig lenge. Den kjente papirfabrikken Hellefoss fortsetter sin drift etter noen turbulente år, og den kjente klesprodusenten Bergans har sitt hovedkontor i disse trakter. Hokksund, akkurat som Buskerud fylke generelt er et bærekraftig område som klarer seg fint med egne midler, samtidig som de gir store bidrag til det statlige budsjettet.

Mange steder verdt å besøke

Det er alltid noe å gjøre i Hokksund, selv om området er rimelig lite og de fleste kjører forbi Øvre Eiker uten å stoppe opp for å se seg rundt. Laksefiskere strømmer dog hit for å nyte noe av det beste fisket på Østlandet. Spesielt er det rundt Hellefossen at pågangen er stor. Her har man bedrevet laksefiske i flere hundre år – de første beskrivelsene av laksefisket ved Hellefossen går tilbake til 1200-tallet! Haug kirke er en annen severdighet, med over ett tusen orgelpiper som skaper en fantastisk lyd når menigheten samler seg. Nøstetangen glassverk er et historisk bygg fra 1700-tallet som skapet overskrifter både i Norge og i utlandet. Det er ikke lenger i drift, men er åpent for besøkende og har en spennende utstilling med såkalt Nøstetangen-glass.

Kjendiser fra Hokksund

Hokksund er kanskje et lite sted med få innbyggere, men også her har norske kjendiser vokst frem. En av våre mest kjente menn for øyeblikket er nok Stig Henrik Hoff, skuespilleren som har hatt viktige roller i filmer som Max Manus, The Thing, Hawaii Oslo og Den som frykter ulven. Hoff deltok dessuten i Skal vi danse, og i dramaserien Hvaler fra 2008. Ser man tilbake i historien, finner man Jonas Lauritz Idemil Lie (Jonas Lie), en av de mest kjente norske forfatterne fra realismen. Denne romanforfatteren ble skrevet inn i historiebøkene side om side ved Bjørnstjerne Bjørnson og Henrik Ibsen. Deretter har man mindre kjente folk som fortsatt spiller en stor rolle for samfunnet – Stian Hole er en av Norges beste grafiske designere, mens Kate Guldbrandsen vant Melodi Grand Prix i 1987 og fikk representere Norge i den internasjonale sangkonkurransen Eurovision.